Turecko a EÚ Analýza faktorov brzdiacich a poháňajúcich proces pristúpenia - Lukačovič, Lukáš; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Cieľom tejto práce je analyzovať faktory, ktoré majú vplyv na kandidatúru Turecka do Európskej únie. Práca je rozdelená do dvoch kapitol, z ktorých prvá približuje vývoj samotného Turecka a jeho vzťahy s Európskymi spoločenstvami z historického hľadiska. Táto kapitola je doplnená náhľadom na aktuálnu situáciu prístupových kapitol. Druhá časť sa venuje aktuálnym a konkrétnym faktorom, ktoré majú potenciál vplývať na prístupový proces. Medzi najčastejšie skloňované patrí strach z islamu, nedodržiavanie ľudských práv, ekonomické hľadiská, nedoriešený prípad Cypru a ďalšie. Tieto faktory sú vybraté na základe ich obsiahnutia v publikáciách a iných zdrojoch, avšak nie sú hodnotené z pohľadu kritérií EÚ, ale ich vývoj a dopady sú analyzované všeobecne. Práca teda dáva možnosť čitateľovi vytvoriť si celistvý obraz o súdobom Turecku a jeho snahám o pristúpenie k EÚ.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses