Euroskepticismus v Itálii a jeho vliv na vztah s EU - Srba, Lukáš Martin; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce se zabývá euroskepticismem v Itálii a jeho vlivem na vztah státu a Evropské unie. Zaměřuje se na vývoj a analýzu euroskepticismu obecně a poté jsou získané poznatky aplikovány na případu Itálie, přičemž jsou analyzovány faktory, jež přispěly k jeho nárůstu a ke zvýšení popularity euroskeptického postoje. Popisovány jsou zejména události od roku 2009 do roku 2014, tedy především zásadní události v Itálii (Tangentopoli, zavedení eura, parlamentní volby). Dále jsou porovnány situace v Řecku, Španělsku a Německu (vznik euroskeptické strany v Německu, odlišné následky krize v Řecku a Španělsku). Díky této komparaci je možné lépe zasadit italskou situaci a její možné následky do evropského kontextu. V poslední části práce je vysvětleno, jak změny v postoji Itálie vůči EU ovlivnily jejich vztah (tedy jak se změnil z původně pozitivního na současný pasivně negativní). Akcentována je současná situace a její možné následky (na příklad změny podoby a funkce EU a eurozóny, reformy v Itálii).
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses