Pozice evropského automobilového průmyslu na pozadí liberalizačních opatření ve vnějších ekonomických vztazích Evropské unie - Schneider, Richard (2014)
Diplomová práce pojednává o pozici evropského automobilového průmyslu ve srovnání s ostatními světovými centry výroby automobilů po proběhnuvší ekonomické krizi. Jedním z nástrojů Evropské unie pro oživení tohoto odvětví je v návaznosti na evropské obchodní, průmyslové a hospodářské politiky systém dohod liberalizující pohyby zboží a kapitálu mezi Evropskou unií a partnerskými zeměmi. Tato práce se zaměřuje na analýzu strategických rozhodnutí automobilových výrobců ve vztahu k těmto již dojednaným liberalizačním opatřením a odhaduje dopady připravovaných dohod se zvláštním důrazem na Transatlantické obchodní a investiční partnerství, dohodu o volném obchodu s Japonskem a dohodu o volném obchodu s Indií.