Financování politických stran a hnutí Finanční monitoring předvolebních kampaní 2013 - Bayerová, Anežka; Vymětal, Petr; Kný, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na český model financování politických stran a hnutí. Práce si klade za cíl ukázat financování předvolebních kampaní a zhodnotit transparentnost kandidujících stran a hnutí v rámci předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2013. Snaží se najít odpověď na otázku, zda je otevírání transparentních účtů efektivním nástrojem k zamezení netransparentního jednání politických stran. Druhou otázkou se táži na účinnost projektů monitorujících financování předvolebních kampaní, kterým se v tomto případě zabývala organizace Transparency International -- Česká republika. Vedlejším efektem práce je zodpovězení otázek, jakými prostředky lze dosáhnout transparentnějšího politického prostředí a v případě, že se tak podaří, jak docílíme stavu, při kterém by byla respektována nově nastolená pravidla? Bakalářská práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola je čistě teoretického rázu a zaměřuje se na model financování politických stran v ČR, legislativu upravující tuto oblast a na navrhovaná regulační opatření. Druhá kapitola shrnuje hodnocení politických stran a hnutí, která se zúčastnila projektu monitoringu předvolebních kampaní organizace TIC. Strany jsou hodnoceny podle kritérií, navržených k posouzení jejich otevřenosti k voličům. Poslední, tedy třetí kapitola, obsahuje shrnutí výsledků finančního monitoringu a analytické ztvárnění transparentních účtů stran. Na samém konci práce lze nalézt komparaci dat zjištěných monitoringem a těch, která strany vykázaly ve svých výročních finančních zprávách. V dané situaci je nepochybně potřeba novelizovat současnou právní úpravu financování politických stran a hnutí, jelikož pravidla jsou nedostatečná, což se v práci ukázalo.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses