Právní aspekty přistoupení Chorvatska do EU - Unzeitigová, Klára (2014)
Bakalářská práce se zaměří na právní aspekty vstupu Chorvatska do Evropské unie. Tato instituce prošla během svého integračního procesu značnými změnami. Každé rozšíření EU probíhalo za odlišných podmínek a bylo v jistém slova smyslu unikátní. Na později přistoupivší státy byly kladeny náročnější kritéria. Zpřísňování podmínek vstupu mělo za cíl vyhnout se předchozím chybám a komplikacím, které nastaly při předchozích rozšíření. 1. července 2013 Evropská unie přijala v pořadí 28. členský stát. Chorvatsko se tak po desetiletém procesu vyjednávání stalo součástí EU. Cesta Chorvatska nebyla jednoduchá. Zemi se však snahy o získání statusu členské země Evropské unie podařilo naplnit. I po vstupu do EU však chorvatská transformace nekončí. Země musí čelit tlakům Unie a svůj status obhajovat, což se zatím Chorvatsku daří.