Právní význam výjimky z aplikace Listiny základních práv EU na ČR, Polsko a Spojené království - Vyletová, Veronika (2014)
Bakalářská práce se zabývá důvody jednotlivých států k sjednání výjimky z Listiny základních práv Evropské unie. Cílem této práce je objasnění právního významu výjimky z aplikace Listiny základních práv EU na ČR, Polsko a Spojené království. V počátku je vymezen vývoj právního ukotvení ochrany lidských práv v EU. Dále práce řeší důsledky výjimky na práva jednotlivců a v neposlední řadě uvádí okolnosti vzniku výjimky a názory ostatních členských státu EU k ní. Problematika byla řešena pomocí odborných článků, rozborem Smluv, komparací a analýzou autora. Práce dokladuje neopodstatněnost české výjimky vedle důvodů Spojeného království a Polska.