Azylové právo v SRN a v ČR s přihlédnutím k azylové politice EU - Vítková, Klára (2014)
Tato práce se zabývá vybranými aspekty azylového práva v ČR a SRN a vlivem, který na ně má evropské právo. Jejím cílem je přiblížit rozdíly mezi oběma právními úpravami, zhodnotit vliv judikatury národních soudů na výklad klíčových pojmů a analyzovat vliv evropského práva na azylové právo v ČR a SRN. V první části se práce věnuje teoretickému rozboru forem mezinárodní ochrany v obou zemích, tedy definici azylu a doplňkové ochrany, a vyzdvihuje rozdíly mezi oběma úpravami. Druhá kapitola navazuje analýzou vybraných rozsudků vysokých národních soudů ohledně důvodů pronásledování a demonstruje rozdílné soudní přístupy. Třetí a závěrečná část se věnuje evropskému azylovému právu, zejména praktické realizaci Dublinského nařízení a implementaci důležitých směrnic, a snaží se kriticky nazírat na jeho vliv na národní úpravy azylu.