Azylové právo v SRN a v ČR s přihlédnutím k azylové politice EU - Vítková, Klára; Grmelová, Nicole, 1975-; Valenta, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce se zabývá vybranými aspekty azylového práva v ČR a SRN a vlivem, který na ně má evropské právo. Jejím cílem je přiblížit rozdíly mezi oběma právními úpravami, zhodnotit vliv judikatury národních soudů na výklad klíčových pojmů a analyzovat vliv evropského práva na azylové právo v ČR a SRN. V první části se práce věnuje teoretickému rozboru forem mezinárodní ochrany v obou zemích, tedy definici azylu a doplňkové ochrany, a vyzdvihuje rozdíly mezi oběma úpravami. Druhá kapitola navazuje analýzou vybraných rozsudků vysokých národních soudů ohledně důvodů pronásledování a demonstruje rozdílné soudní přístupy. Třetí a závěrečná část se věnuje evropskému azylovému právu, zejména praktické realizaci Dublinského nařízení a implementaci důležitých směrnic, a snaží se kriticky nazírat na jeho vliv na národní úpravy azylu.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses