Analýza cyklistické dopravy v mikroregionu Lipensko - Jelínková, Petra (2014)
Cílem diplomové práce je analyzovat současný stav a rozvoj cyklistické dopravy v mikroregionu Lipensko. V první části práce je popsána cyklistická doprava, jsou zde vysvětleny základní pojmy a druhy cyklistické dopravy. Pozornost je věnována též Národní strategii cyklistické dopravy ČR a jiným vybraným projektům z oblasti cyklistické dopravy. Ve druhé části je popsán mikroregionu Lipensko a aktuální stav cyklistické dopravy, hustoty a kvality cyklistické sítě, včetně napojení mikroregionu na okolní oblasti, a doprovodných cyklistických služeb. V následující části práce jsou v rámci SWOT analýzy definovány silné stránky, slabé stránky, hrozby a příležitosti mikroregionu Lipensko v kontextu s cyklistickou dopravou. Pozornost je věnována aktuálním projektům k rozvoji mikroregionu a dalším návrhům k rozvoji příležitostí a k potlačení hrozeb. Závěrečné shrnutí SWOT analýzy ukazuje, že je mikroregion právem vyhledávanou cykloturistickou oblastí s velkým množstvím silných stránek a s velkým potenciálem k rozvoji.