Podíl Ruské federace na světovém trhu plynem - Dlouhý, Petr; Müller, Štěpán, 1945-; Taušer, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se zabývá světovým trhem se zemním plynem a jeho vývojem počínaje rokem 2000 se zaměřením na postavení Ruské federace na tomto trhu. Při analýze podílu Ruska na světovém obchodu plynem vycházím z údajů o rezervách plynu ve světě, z objemu produkce i spotřeby plynu a z obchodních toků mezi majoritními exportéry a importéry. Významnou součástí analýzy je zmapování ruského plynárenského sektoru, jeho korporátního a politického zázemí. V úvahu je vzata také tzv. břidlicová revoluce, která podle všeho bude mít dopad na budoucí vývoj světového obchodu nejen s plynem, ale i s ostatními energetickými komoditami. Cílem této práce je zhodnotit postavení Ruské federace na trhu zemním plynem v letech 2000 -- 2012 a predikovat, do jaké míry se může toto postavení změnit, příčinou jakých vlivů a faktorů.
Vedoucí práce: Štěpán Müller
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses