Potenciál krajín MIST v súčasnej ekonomike - Jurkovičová, Simona; Müller, Štěpán, 1945-; Taušer, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Cieľom záverečnej práce je zhodnotenie potenciálu jednotlivých krajín skupiny MIST v súčasnej svetovej ekonomike. Záverečná práca sa zaoberá skúmaním základných makroekonomických ukazovateľov ako sú HDP, ročný rast HDP, miera nezamestnanosti, inflácia, obchodná bilancia krajiny spolu s teritoriálnou a komoditnou štruktúrou, ako aj prílev PZI. Hodnoty týchto ukazovateľov, korešpondujúce s dlhodobým horizontom od 90. rokov spolu s predpoveďami do roku 2018, sú jednotlivo znázornené v grafoch a tabuľkách. Práca je rozdelená do 4 kapitol. Prvá kapitola je venovaná definovaniu skupiny MIST spolu s porovnaním ekonomického vývoja so skupinami BRIC a G-7. Druhá kapitola sa sústreďuje na jednotlivé štáty skupiny: Mexiko, Indonézia, Južná Kórea a Turecko. V samostatných podkapitolách sú skúmané už vyššie uvedené makroekonomické ukazovatele, na základe ktorých je založená predpoveď potenciálu. Tretia kapitola skúma investičné pôsobenie Južnej Kórei, ako najvyspelejšej krajiny zo skupiny, na slovenskom a českom trhu. Konkrétne je zameraná na automobilovú výrobu Kia Motors Slovakia a Hyundai Motor Manufacturing Czech a ich ekonomický prínos pre obe krajiny. Na záver vyhodnocuje posledná kapitola potenciál krajín MIST pre budúce pôsobenie vo svetovej ekonomike.
Vedoucí práce: Štěpán Müller
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses