Fenomén Berlínské zdi v mezinárodních vztazích - Hýblová, Kateřina; Veselý, Zdeněk, 1950-; Šauer, Jaroslav, 1929-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tématem této bakalářské práce je fenomén Berlínské zdi a jeho dopad na mezinárodní vztahy. Jejím cílem je analyzovat pozici německé metropole Berlína v kontextu studené války a soupeření Spojených států amerických a Sovětského svazu. První kapitola se zabývá charakteristickými znaky studené války a specifiky německého prostoru, které sehrály v následujících obdobích zásadní roli. Druhá kapitola se týká již poválečného postavení Berlína a vývoje politik čtyř okupačních velmocí, dále také významu 1. berlínské krize, která byla důležitým mezníkem tohoto období. Třetí kapitola pak analyzuje nejprve události vedoucí ke stavbě Berlínské zdi, především však jejím význam a konkrétní důsledky, a zabývá se také vývojem situace až do pádu Berlínské zdi a znovusjednocení Německa.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses