Chorvatsko a dopady světové hospodářské krize s důrazem na jeho terciární sektor - Chroustovská, Lenka (2014)
Cílem bakalářské práce je popsat dopady světové hospodářské krize na vývoj chorvatské ekonomiky od roku 2008 do současnosti. První kapitola se zabývá především ekonomickou a politickou charakteristikou, stručně je zmíněna geografická charakteristika a historický vývoj od vzniku samostatné Chorvatské republiky. V druhé kapitole je analyzován ekonomický vývoj v letech 2007-2013, především za pomoci makroekonomických ukazatelů (HDP, obchodní bilance, přímé zahraniční investice, míra inflace, míra nezaměstnanosti). Součástí této kapitoly je rovněž vývoj terciárního sektoru v "krizových letech". Poslední kapitola obsahuje popis současné ekonomické situace. Její součástí je také predikce pravděpodobného vývoje již zmíněných pěti makroekonomických ukazatelů či terciárního sektoru.