Environmentálna politika USA v Programe OSN pre životné prostredie - prípadová štúdia Minamatský dohovor o ortuti - Drocárová, Natália (2014)
Hlavným cieľom záverečnej práce je analýza postoja USA voči Programu OSN pre životné prostredie a to najmä voči najnovšiemu dohovoru danej agentúry, Minamatskému dohovoru o ortuti. Teoretická časť tejto práce skúma vývoj spolupráce medzi Programom OSN pre životné prostredie a USA z chronologického hľadiska. Ďalej oboznamuje čitateľov s hlavnými cieľmi dohovoru a nakoniec v praktickej časti popisuje prístup USA a ich úlohu v rámci naplňovania daného dohovoru a to ako na úrovni národnej tak aj globálnej.