Obchodní a kulturní specifika Albánie - Netíková, Kateřina (2014)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit specifika Albánie v obchodní a kulturní oblasti, využitelné jak pro podnikatelské subjekty, tak pro turismus. První kapitola představuje Albánii jako zemi nacházející se v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově. Zmiňuje její přírodní podmínky, historii a obyvatelstvo. Důležitá je také znalost ekonomické situace země, náboženství a jednotlivých hospodářských sektorů. Druhá kapitola analyzuje zahraniční obchod Albánie, zmiňuje její hlavní obchodní partnery, členství Albánie v mezinárodních organizacích a otázku vstupu této země do EU. Kapitola se dále věnuje vzájemným vztahům Albánie s ČR, načež navazuje podkapitola dotazníkového šetření provedeného mezi firmami v ČR. Cílem šetření bylo zjistit, zda firmy mají povědomí o této zemi, popřípadě zájem o obchodní spolupráci. Třetí a poslední kapitola pojednává o albánské kultuře a jejím vlivu na obchodní jednání. V neposlední řadě jsou zmíněny také stinné stránky této země, organizovaný zločin a dětská práce.