Analýza marketingové strategie společnosti Kaufland - Mach, Tomáš (2014)
Abstrakt: Cílem zkoumání této bakalářské práce je analýza působení marketingových aktivit společnosti Kaufland na českém trhu, se speciálním zaměřením na analýzu těch prvků marketingového mixu, které pozitivně ovlivňují věrnost spotřebitelů. Dílčím cílem je vymodelování typického zákazníka společnosti a testování hypotézy o slevově orientovaném loajálním zákazníkovi. Pro splnění těchto cílů je použita analýza primárních a sekundárních dat, komparace a pozorování. Bakalářská práce je složena z pěti kapitol. První kapitola objasňuje některé základní pojmy marketingu. Druhá kapitola je zaměřena na rozbor potravinářského retailingového trhu v ČR. V kapitole třetí je představena společnost Kaufland a analyzována její tržní pozice. Cílem čtvrté kapitoly je analyzovat marketingovou a komunikační strategii užívanou společností Kaufland a stanovit hlavní faktory ovlivňující loajalitu nakupujících. Závěrečná kapitola modeluje typického zákazníka společnosti Kaufland a zkoumá zmíněnou hypotézu.