Vybraná analýza rozvojové pomoci EU - Kalibová, Markéta (2014)
EU je včetně svých členských států největším poskytovatelem rozvojové pomoci na světě. Proto se tato bakalářská práce věnuje problematice rozvojové politiky EU. Cílem této práce je zhodnocení efektivity rozvojové pomoci EU na základě zvolených indikátorů ve vybraných zemích. Těmito zeměmi jsou Egypt, Etiopie, Indonésie, Peru a Ukrajina. Zhodnocení efektivity proběhlo na základě výstupů sektorů, které EU v každé vybrané zemi finančně podporuje. Podle těchto údajů došlo v každé vybrané zemi alespoň k dílčím zlepšením, rozvojová pomoc EU tedy byla ve vybraných zemích označena za efektivní.