Budoucnost konvenční energetiky v transformaci na nízkouhlíkovou ekonomiku EU - Szarvasová, Jana (2014)
Kvalifikační práce si klade za cíl prozkoumat na problému globálního oteplování vzájemnou interakci dvou nástrojů dekarbonizace evropské ekonomiky. Prvním nástrojem je evropské obchodování s emisními povolenkami, druhým pak závazný cíl podílu OZE zdrojů na konečné spotřebě energie k roku 2020 distribuovaný do národních závazků. Práce je členěna do čtyř kapitol následovně: první popisuje problematiku globálního oteplování, druhá charakterizuje EU ETS, třetí se zabývá zaváděním OZE, čtvrtá kapitola zkoumá interakci EU ETS a OZE