Jsou obyvatelé západní Evropy spokojenější než obyvatelé Evropy východní? - Čermák, Jiří; Němcová, Ingeborg, 1957-; Karpová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Za cíl mé diplomové práce jsem si stanovil zjištění odpovědi na otázku, zda jsou obyvatelé západní Evropy spokojenější než obyvatelé Evropy východní. Životní úroveň těchto regionů chci porovnávat na základě indexů životní úrovně. Dále chci ve své práci zjistit, do jaké míry je štěstí měřitelné, pokud vůbec měřitelné je. Evropa v době hospodářské krize ukázala, že jednotlivé země snížily růst hrubého domácího produktu oproti předchozím rokům. Vypovídá ale vůbec tento ekonomický ukazatel něco o štěstí národů? Zobrazuje spokojenost a blahobyt obyvatel? Je možná určitá spojitost mezi HDP a štěstím obyvatel? Jaké jsou ukazatele, které jsou schopny nám tuto otázku zodpovědět? Podstatnou částí mé práce bude srovnání jednotlivých indexů životní úrovně a dále budu specifikovat, co vlastně životní úroveň znamená, jaké jsou její složky. V praktické části se chci věnovat komparaci reality v jednotlivých oblastech lidského života, které souvisí s životní úrovní a porovnávat tyto údaje mezi národy západních a východních ekonomik evropských států.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses