Financování politických stran v České republice Cesta k transparentnímu systému - Burianková, Lucie (2014)
Předmětem diplomové práce je analýza systému financování politických stran v ČR a je strukturovaná do čtyř částí. Teoretická část práce, první a druhá kapitola, se věnuje obecným východiskům a právní úpravě financování politických stran. Kapitola třetí analyzuje způsoby financování na základě konkrétních dat vybraných politických stran a hodnotí státní i soukromé financování. Kapitola čtvrtá se zaměřuje na hlavní problémy současného systému, analyzuje návrh Ministerstva vnitra na změnu zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, a navrhuje opatření vedoucí ke zvýšení transparentnosti.