Autorské právo v oblasti digitálních fotografií na internetu - Matějíčková, Lucie (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na autorské právo v oblasti digitálních fotografií na internetu. Cílem práce je identifikovat, zda majitelé webových stránek jednají v souladu s autorským právem, nebo zda naopak autorské právo porušují a v jaké míře, při využívání a získávání fotografií, obrázků a grafiky na internetu. Pro dosažení vytyčeného cíle byl použit sociologický průzkum. V závěru jsou uvedeny výsledky průzkumu, jejich analýza a návrhy řešení. V první části práce je teoreticky přiblížen úvod do autorského práva a jeho vztah k digitálním fotografiím zveřejněných na internetu. Dále organizace zabývající se ochranou autorského práva a zdroje ke stažení fotografií publikovaných na internetu. V druhé části práce, na základě předchozích teoretických poznatků, byly položeny dvě průzkumné otázky a šest hypotéz. Přínosem práce jsou doporučení pro nové i stávající obchodníky na internetu a pro blogery, které vzešly z vyhodnocení provedeného sociologického průzkumu.