Úloha a efektivnost víz v zajištění bezpečnosti USA se zaměřením na hrozbu terorismu a nelegální imigraci - Trojanová, Jana (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vízovým systémem Spojených států amerických. Hlavním cílem práce je zhodnotit bezpečnostní charakter současného vízového systému USA a jeho efektivnost v boji s terorismem a nelegální imigrací. Teoretická část práce definuje základní bezpečnostní pojmy, popisuje současný bezpečnostní systém Spojených států a zasazuje do něj vízový systém. Praktická část práce je zaměřena na úlohu vízového systému v útocích 11. září a porovnává jí se současnou situací. Určuje také úlohu víz v boji s nelegální imigrací, se zaměřením na překročení doby platnosti víz.