Technické rezervy životních pojišťoven - Švajnochová, Gabriela (2014)
Tato bakalářská práce si klade za cíl podat ucelený přehled o pojistně technických rezervách životních pojišťoven. Vychází z aktuálně platné právní úpravy, tedy zákona č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví a vyhlášky č. 434/2009, kterou se provádí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví. V práci je objasněn význam tvorby technických rezerv, jsou zde specifikovány jejich jednotlivé druhy a popsány hlavní tendence vývoje regulace v tomto odvětví se zaměřením na finanční umístění prostředků technických rezerv. Závěrečná část práce se soustředí na vývoj hlavních ukazatelů pojistného trhu v České republice v několika posledních letech a především jejich hodnoty v roce 2013 s důrazem na vývoj předepsaného pojistného, technických rezerv a jejich finančního umístění.