Humanitárna pomoc Fínska - Belányiová, Veronika (2014)
Humanitárna pomoc môžeme definovať ako pomoc a činnosť zameranú na záchranu ľudských životov, zmiernenie utrpenia, udržiavanie a ochranu ľudskej dôstojnosti v priamom priebehu udalosti alebo v dôsledku mimoriadnych udalostí. Medzi vymedzujúce vlastnosti, ktoré ju odlišujú od iných foriem zahraničnej pomoci a rozvojovej pomoci patria takzvané princípy humanitárnej pomoci. Humanitárna politika EÚ, ktorá obsahuje účinné programy, nástroje a mechanizmy, je dôležitou súčasťou zahraničných vzťahov, kde sa snaží cez poskytnutie, či už finančnej alebo nefinančnej pomoci, predchádzať ľudskému utrpeniu alebo ho zmierniť. Fínsko začalo svoju novú politiku humanitárnej pomoci v októbri 2012, kde definuje kľúčové princípy, ciele, programy a priority svojej humanitárnej pomoci. Európska únia a Fínsko patria v rámci medzinárodného spoločenstva medzi aktívnych hráčov v poskytovaní humanitárnej pomoci krajinám, ktoré sa v súčasnej dobe nachádzajú v humanitárnej kríze.