Energetická bezpečnosť v regióne Južného Kaukazu (Arménsko ako bezpečnostná výzva) - Ďuraňa, Tomáš (2014)
Práca sa zaoberá problematikou energetickej bezpečnosti v geopoliticky strategickom regióne Južného Kaukazu. Zameriava sa na analýzu vývoja energetickej politiky v jednotlivých krajinách regiónu od rozpadu Sovietskeho zväzu a na základe toho určuje za najdôležitejšiu bezpečnostnú výzvu: Arménsko. Táto výzva vyplýva z potreby vyvažovať vplyv vonkajších aktérov v regióne a riešiť dlhotrvajúce regionálne konflikty, ktoré by nielen prispeli k stabilite regiónu, ale aj pomohli naplno využiť potenciál regiónu ako dôležitého tranzitného koridoru pre kaspické a iránske energetické zdroje.