Současný Vietnam 30 let vývoje směrem k demokracii? - Duongová, Hong Nhung (2014)
Vietnam v posledních 30 letech prochází výraznou ekonomickou a sociální proměnou, která byla odstartována v roce 1986 přijetím ekonomických reforem Doi Moi (česky renovace, modernizace). Došlo k postupnému opouštění centrálně plánované ekonomiky, reformám v zemědělství a ve státních podnicích, a liberalizoval se obchod. Jak se probíhající procesy modernizace projevují na politickém vývoji ve Vietnamu? Má Vietnam nakročeno do budoucna k demokratizaci a jaké překážky mu v této cestě stojí? Bakalářská práce se na tyto otázky snaží odpovědět za použití teoretického rámce vybraných kritérií klasických teorií demokracie. Zkoumána je rovina ekonomická, politická a sociální.