Analýza trhu nabídky nástrojů SCRM - Müllerová, Michaela (2014)
Diplomová práce se zabývá analyzováním trhu nástrojů Social Customer Relationship Ma-nagementu ve firmách a uvedením do této problematiky a vysvětlením pojmů, které se Social Customer Relationship Managementem souvisí. Práce si klade za cíl seznámit čtenáře obecně s problematikou CRM s důrazem na SCRM, vysvětlit, jak lze ve firmách využít SCRM, provést dotazníkové šetření o povědomí o SCRM ve firmách a především analyzovat trh nabídky nástrojů SCRM a určit podle sta-novených kritérií vhodné produkty pro středně velkou firmu. Dokument je rozdělen na teoretickou část práce, která se soustředí na pojmy CRM a SCRM, vysvětlení jejich rozdílů a objasnění sociálního prvku. Praktická část práce se pak dělí na dotazníkové šetření, jehož účelem je určit, jaké mají české firmy povědomí o CRM a SCRM a zda využívají při podnikání nějaká sociální média. Poslední část je pak samotnou analýzou trhu nástrojů, která je hodnotí podle stanovených kritérií pro středně velkou firmu. Hodnocené nástroje byly vybrány na základě magického kvadrantu Social CRM od společnosti Gartner.