Vplyv islamu na ústavné usporiadanie štátu prípadová štúdia Egypta - Hudecová, Dominika; Kratochvíl, Petr, 1975-; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
V diplomovej práci sa snažíme riešiť problém islamu v ústavnom usporiadaní Egypta po zmene vlády zapríčinenej Arabskou jarou. Hlavná výskumná otázka znie, či mal islam, využívaný politickými silami, vplyv na novú ústavnú podobu Egypta a ak áno, v akom zmysle. Úlohou je konfrontovať myšlienku, že sa vplyv náboženstva v islamskej spoločnosti vytráca, so skutočnosťou. Pri riešení výskumnej otázky sme použili metódu analýzy dostupnej literatúry a ďalších relevantných informácii. Prevedenou analýzou literatúry sme zistili, že islam má jednoznačne stále výrazný vplyv na egyptskú spoločnosť, je používaný ako nástroj politickej mobilizácie a o jeho presadenie do štátnych štruktúr sa snažia predovšetkým islamisticky orientované politické strany. Hlavným zistením našej práce je fakt, že sekularizmus, tak ako je vnímaný v európskom chápaní, je aplikovateľný v Egypte iba pod podmienkou odluky islamu od politiky a toho, že v rámci štátu bude plniť iba základnú myšlienkovú tézu.
Vedoucí práce: Petr Kratochvíl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses