Jenská pedagogika - Šimková, Jana (2014)
Tato diplomová práce se zabývá alternativní pedagogickou koncepcí Petera Petersena,jenskou pedagogikou. Nejprve téma popisuje v rovině teoretické, v další části pak zkoumá její uplatnění v praxi českých i zahraničních škol. V teoretické části pojednává práce o historickém pozadí vzniku alternativních pedagogických směrů obecně, pak se zaměřuje již na některé konkrétní směry, přičemž nejvíce pozornosti je věnováno právě jenské pedagogice. Práce mapuje první pokus o založení jenské školy v České republice, kdy bylo v 90. letech na základní škole v Poděbradech otevřeno několik pokusných tříd s jenskými prvky. Sleduje okolnosti příprav a vzniku této iniciativy, její průběh a také situaci vedoucí k jejímu brzkému zániku. Výsledkem analýzy je nalezení možných přínosů a rizik jenské pedagogiky pro náš školský systém.