Analýza konkurenčního prostředí podnikových inkubátorů v ČR - Feszanicz, Tomáš (2013)
Abstrakt Diplomová práce se zabývá aplikací metod Competitive Intelligence v prostředí podnikatelských inkubátorů v České republice. Hlavním cílem práce je analyzovat konkurenční prostředí českých podnikatelských inkubátorů a vyvodit závěry vedoucí k možnému zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Teoretická část popisuje problematiku competitive intelligence včetně vybraných analytických metod, systém podpory rozvoje malých a středních podniků, role státu v jejich podpoře a aspekty inovačního podnikání. V další části se práce zabývá charakteristikou podnikatelské inkubace, základním rozdělením podnikatelských inkubátorů a jejich významem pro rozvoj MSP. Dále je popsána historie inkubátorů ve světě a způsob jejich fungování v ČR, včetně popisu základních poskytovaných služeb. Praktická část nejprve analyzuje širší konkurenční prostředí na území celé ČR, pomocí analýzy Porterova modelu pěti konkurenčních sil. Dále je sestaven kompletní seznam všech provozovaných a připravovaných inkubátorů v ČR, které jsou zakresleny do mapy s rozdělením na jednotlivé kraje. Pro detailní konkurenční analýzu bylo vybráno šest inkubátoru ze Středočeského kraje a Hl. m. Prahy, kde je konkurenční prostředí nejsilnější. Na základě provedených analýz jsou navržena závěrečná doporučení pro zvýšení konkurenceschopnosti inkubátorů a celkové zlepšení situace v oblasti podnikatelské inkubace.