Elektronizace zadávání veřejných zakázek - Litavský, Ondřej (2014)
Předkládaná práce se zabývá elektronizací zadávání veřejných zakázek a použitím elektronických nástrojů v zadávacích řízeních. Cílem práce je zanalyzovat stav elektronizace zadávání veřejných zakázek. Na základě analýzy celkové situace a legislativního rámce se pokusím zjistit důvody slabšího využití elektronických nástrojů v zadávacích řízeních. V první části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se této problematiky, dochází rovněž ke komentáři k podstatným strategickým dokumentům a právní úpravě. Druhá část se snaží čtenáři přiblížit vybraný elektronický nástroj, kterým je elektronická aukce, jakožto institut pro hodnocení nabídek. Zabývám se v ní zejména průběhem elektronické aukce a podmínkami, které jsou nezbytné pro její použití. V poslední kapitole potom dochází k analýze vybraných zadávacích řízení, ve kterých byla e-aukce uplatněna. Cílem této analýzy je vyvodit dílčí závěry z použití elektronického nástroje, zároveň se v ní snažím doporučit, jak správně postupovat, a co zohlednit při jejím použití.