Reflexe srpna 1968 v česko-ruských vztazích - Valdman, Ladislav (2014)
Diplomová práce se zabývá významem srpnových událostí roku 1968 pro česko-ruské vztahy. Práce analyzuje zásadní faktory, jež ovlivňovaly česko-ruské vztahy od vzniku samostatného československého státu až do současnosti. Výsledek této analýzy pak umožňuje zasadit srpnové událostí roku 1968 do kontextu vzájemných vztahů. Cílem práce je odpovědět na to, zda srpen 1968 představuje zásadní překážku rozvoje dobrých česko-ruských vztahů do budoucnosti. Závěry autora jsou konfrontovány s výsledky sondy provedené mezi českými a ruskými studenty mezinárodních vztahů.