Vplyv sociálnych sietí a recenzných portálov na kvalitu služieb vybraného hotela - Mišková, Zuzana; Jenčková, Jiřina; Vaško, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Cieľom diplomovej práce je zistiť vplyv sociálnych sietí a recenzných portálov na kvalitu služieb v Hoteli Louren**** v Prahe a ich význam a postavenie v marketingových činnostiach daného hotela. Prvá časť práce sa venuje týmto médiám všeobecne, ich výhodami, možnými rizikami a radami, ako ich v praxi využívať. Druhá časť práce skúma využitie týchto médií vo vybranom hoteli. Súčasťou práce je aj výskum vnímania hotelových recenzných portálov u zákazníkov Hotela Louren, ktorý bol spracovávaný na základe dotazníkového šetrenia. Zámerom šetrenia bolo zistiť, či sa hostia hotela riadia recenziami a aký im prikladajú význam. Výstupom práce je postavenie sociálnych sietí a recenzných portálov v súčasnom hotelovom marketingu a ich prípadný vplyv na skvalitňovanie služieb v danom hoteli.
Vedoucí práce: Jiřina Jenčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses