Nadnárodní společnosti a jejich působení v rozvojových zemích - Randlová, Lucie (2014)
Diplomová práce pojednává o nadnárodních společnostech a jejich působení v rozvojových zemích. V první kapitole se věnuji charakteristice a obecnému fungování nadnárodních společností, jejich vzniku, vývoji a působení ve světové ekonomice. Druhá kapitola přibližuje ekonomickou a sociální strukturu rozvojových zemí a analyzuje pozitivní a negativní dopady působení nadnárodních společností na hostitelské rozvojové země v oblasti ekonomické, sociální, politické, kulturní a environmentální. Předmětem třetí kapitoly jsou dva konkrétní příklady nadnárodních společností v rozvojových zemích -- Royal Dutch/Shell v Nigérii a Nike v jihovýchodní Asii. Čtvrtá kapitola představuje možnosti regulace nadnárodních korporací.