Nadnárodní společnosti a jejich působení v rozvojových zemích - Randlová, Lucie; Jiránková, Martina, 1967-; Pavlík, Petr, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce pojednává o nadnárodních společnostech a jejich působení v rozvojových zemích. V první kapitole se věnuji charakteristice a obecnému fungování nadnárodních společností, jejich vzniku, vývoji a působení ve světové ekonomice. Druhá kapitola přibližuje ekonomickou a sociální strukturu rozvojových zemí a analyzuje pozitivní a negativní dopady působení nadnárodních společností na hostitelské rozvojové země v oblasti ekonomické, sociální, politické, kulturní a environmentální. Předmětem třetí kapitoly jsou dva konkrétní příklady nadnárodních společností v rozvojových zemích -- Royal Dutch/Shell v Nigérii a Nike v jihovýchodní Asii. Čtvrtá kapitola představuje možnosti regulace nadnárodních korporací.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses