Řešení Business Intelligence pro e-shopové platformy - Daněk, Lukáš (2014)
Práce se zabývá návrhem služby, která automaticky analyzuje data (internetových obchodů), data interpretuje a výsledky dodává uživateli prostřednictvím webové služby. Její návrh zahrnuje sestavení konceptu, jeho technické řešení a ověření na trhu. Hlavním cílem práce je navrhnout online analytickou službu pro malé a střední internetové obchody, která bude na základě dat dodávat informace pro optimalizaci výkonu obchodu a to z hlediska funkcionality služby, jejího technického řešení a zároveň podnikatelského plánu určeného pro její uvedení na trh. Teoretická část je zaměřena na analýzu trhu analytických nástrojů dostupných online. Přináší pohled na trh internetových obchodů a analýzu požadavků uživatelů na analytický nástroj/službu. Tato část dále obsahuje přehled aktuálně dostupných analytických platforem a služeb, které jsou vhodné pro využití internetovými obchody, jež jsou vzájemně porovnávány dle využitelnosti, složitosti ovládání a slabých i silných stránek vzhledem k vydefinovaným kritériím. Praktická část konkrétně specifikuje funkční i nefunkční požadavky na službu, její uživatelské rozhraní, a celý koncept ověřuje na trhu formou interview. Zjištěné požadavky jsou dále aplikovány při návrhu technického řešení a sestavení podnikatelského plánu. Tato část je celkově zaměřena na ověření funkčnosti a proveditelnosti celého konceptu nové služby a její verifikace v reálném prostředí.