Význam LNG ve světové ekonomice a geopolitické souvislosti - Vaidišová, Kateřina (2014)
Diplomová práce "Význam LNG ve světové ekonomice a geopolitické souvislosti" popisuje trh se zkapalněným zemním plynem a význam rozvoje této technologie pro globální energetický trh. Analyzuje trh s LNG a srovnává ho s jinými energetickými trhy a energetickými surovinami a to zejména z hlediska finančních nákladů spojených s přepravou. Zachycuje také historické souvislosti a předpovědi, které rozvoj LNG provázely. Zaměřuje se na dopad, který LNG má, na dosud více méně izolované ceny plynu na jednotlivých regionálních trzích. Práce se dále věnuje geopolitickému dopadu rozvoje LNG. Jak se promítá do problematiky energetické bezpečnosti států. Popisuje, kdo na boomu LNG profituje, jaké producenty jiných energetických surovin LNG ohrožuje a jak se bude do budoucna trh rozvíjet.