Kríza bankového sektoru na Cypre - Bezek, Pavol; Jeníček, Vladimír, 1932-; Střecha, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Kríza cyperského bankového sektoru je dôsledkom neudržateľného finančného systému, ktorý niekoľkonásobne presahoval HDP krajiny. Sedemkrát väčší bankový sektor oproti domácemu HDP podporený laxným dohľadom a nízkou mierou regulácie prispel k tomu, že sa krajina dostala do problémov a aby získala pomoc musela ako prvá z postihnutých krajín prispieť vlastnými prostriedkami. Táto práca prináša komplexný pohľad na problematiku finančnej krízy, jej vývoj a dopady na ekonomiky v Európskej únii. Skúma a analyzuje kroky ktoré predstavitelia Európskej únie urobili aby zmiernili dopady krízy. Prostredníctvom analýzy skúma príčiny vypuknutia bankovej krízy na Cypre a zisťuje, že za krízou stál morálny hazard zo strany bánk ktoré sa rozhodli nakúpiť rizikové grécke dlhopisy. Tieto toxické aktíva museli byť neskôr odpísané a tým prišli banky o značnú časť likvidity. Čitateľ je oboznámený s priebehom a výsledkami rokovaní s medzinárodnými veriteľmi rovnako aj s krokmi ktoré cyperská vláda učinila aby zabezpečila svoju časť prostriedkov určených na záchranu krajiny. V závere sú poskytnuté alternatívne riešenia krízy, kroky ktoré cyperská vláda učinila aby predišla podobným scenárom a prognózy vývoja ekonomiky v krajine
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses