Změna klimatu jako globální bezpečnostní hrozba - Maňásková, Martina (2014)
Práce se zabývá aktuálním fenoménem environmentální bezpečnosti. Častější a intenzivnější bouře upozorňují na to, že klimatická změna má rozsáhlejší dopady než bylo v minulosti předpokládáno. Klimatická bezpečnost se stává nedílnou součástí mezinárodní agendy. V první kapitole je vymezena environmentální bezpečnost z teoretického hlediska a jsou ukázány přístupy k dané problematice. Zásadním je přístup kodaňské školy. Druhá kapitola se zabývá přístupem k environmentální bezpečnosti v minulém století a novými okolnostmi, které tento přístup v současné době mění. Třetí kapitola se zabývá činností aktérů, kteří sekuritizují téma klimatické změny, především OSN jako nejvýznamnější světové organizace v oblasti zajišťování a ochrany lidské bezpečnosti.