Změna klimatu jako globální bezpečnostní hrozba - Maňásková, Martina; Nechvátal, Martin, 1956-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce se zabývá aktuálním fenoménem environmentální bezpečnosti. Častější a intenzivnější bouře upozorňují na to, že klimatická změna má rozsáhlejší dopady než bylo v minulosti předpokládáno. Klimatická bezpečnost se stává nedílnou součástí mezinárodní agendy. V první kapitole je vymezena environmentální bezpečnost z teoretického hlediska a jsou ukázány přístupy k dané problematice. Zásadním je přístup kodaňské školy. Druhá kapitola se zabývá přístupem k environmentální bezpečnosti v minulém století a novými okolnostmi, které tento přístup v současné době mění. Třetí kapitola se zabývá činností aktérů, kteří sekuritizují téma klimatické změny, především OSN jako nejvýznamnější světové organizace v oblasti zajišťování a ochrany lidské bezpečnosti.
Vedoucí práce: Martin Nechvátal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses