Personálne činnosti hotelového recepčného - Martinková, Petra (2014)
Cieľom práce je analyzovať fungovanie recepcie konkrétneho hotelu v Prahe, následne vyvodiť slabé stránky a nedostatky pri práci recepčných a navrhnúť možné riešenia zistených problémov. Informácie potrebné na analýzu boli získané z dotazníkového šetrenia medzi hotelovými recepčnými a z rozhovoru s Front Office manažérom hotela Villa Schwaiger. Jednotlivé pracovné činnosti a personálny manažment sú porovnávané s teóriou získanou z odborných kníh a článkov z odborných časopisov.