Personálne činnosti hotelového recepčného - Martinková, Petra; Jenčková, Jiřina; Indrová, Jarmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Cieľom práce je analyzovať fungovanie recepcie konkrétneho hotelu v Prahe, následne vyvodiť slabé stránky a nedostatky pri práci recepčných a navrhnúť možné riešenia zistených problémov. Informácie potrebné na analýzu boli získané z dotazníkového šetrenia medzi hotelovými recepčnými a z rozhovoru s Front Office manažérom hotela Villa Schwaiger. Jednotlivé pracovné činnosti a personálny manažment sú porovnávané s teóriou získanou z odborných kníh a článkov z odborných časopisov.
Vedoucí práce: Jiřina Jenčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses