Atentát na Heydricha - teroristický čin či akt legitimní obrany? - Timková, Viktória; Veselý, Zdeněk, 1950-; Voráček, Emil, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Témou tejto bakalárskej práce je atentát na Heydricha a jej cieľom je jeho klasifikácia ako aktu legitímnej obrany či teroristického činu. V prvej kapitole je určený teoretický rámec, kde sú definované pojmy teror, terorizmus, okupácia, kolaborácia, odpor a jeho pasívne prijímanie. Druhá kapitola sa zaoberá Mníchovskou dohodu a okolnosťami jej uzavretia, začiatkom 2. sv. vojny a situáciou londýnskej exilovej vlády v prvých vojnových rokoch. Na konci kapitoly je uvedený prehľad parašutistických výsadkov od apríla 1941 do apríla 1942. Tretia kapitola analyzuje okupačnú politiku Konstantina von Neuratha, vývoj protinacistického odboja v protektoráte, nástup a pôsobenie Heydricha a na konci kapitoly je uvedená komparácia okupačných politík Neuratha a Heydricha. Štvrtá kapitola popisuje prípravy atenátu na domácom území i jeho úspešné prevedenie. Druhé stanné právo a vyšetrovanie atentátu sú v kapitole taktiež zahrnuté. Úlohou piatej kapitoly je analyzovať medzinárodný význam atentátu a uviezť i vyššie spomínaný cieľ práce.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses