Stret záujmov veľmocí v oblasti Strednej Ázie - Hostová, Slavomíra (2014)
Kedysi zatracovaný región Strednej Ázie dnes láka pozornosť najmä vďaka svojmu prírodnému bohatstvu, ktoré svetoví aktéri k svojmu rozvoju bytostne potrebujú. Práve táto snaha získať prístup k dôležitým energiám vynára v mnohých obavy o Novej veľkej hre o Strednú Áziu. Cieľom diplomovej práce je porovnať mocenské postavenie štyroch svetových aktérov, Ruska, Číny, USA a EÚ a to jak v otázke tvrdej, tak i mäkkej moci v stredoázijskom regióne a na základe tejto komparácie následne skúmať možné strety záujmov daných svetových veľmocí v regióne, vychádzajúc najmä z argumentov o rozpútaní Novej veľkej hry, ako i Huntingtonovej teórie Stretu civilizácií a Brzezinskeho Veľkej šachovnice. V úplnom závere sa práca venuje i zhodám ich záujmov, ktoré prinesú odpoveď na negatívne predpoklady a obavy z vývoja súťaživosti veľmocí v Strednej Ázii.