Právní postavení akcionáře dle zákona o obchodních korporacích - Zahradníček, Jaroslav; Kříž, Radim, 1965-; Pihera, Vlastimil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Akcionář je základním prvkem akciové společnosti. Žádná akciová společnost by nemohla existovat bez svých akcionářů. Přestože akcionářům vzhledem ke kapitálové povaze akciové společnosti nenáleží přímý výkon exekutivních funkcí ve společnosti, mohou s využitím svých akcionářských práv chod akciové společnosti ovlivňovat. Akcionáři mají v souvislosti s jejich účastí ve společnosti i další práva, zejména právo podílet se na zisku a na likvidačním zůstatku. Zvláštní práva jsou přiznána minoritním akcionářům (resp. kvalifikovaným akcionářům), a to vzhledem k jejich slabšímu postavení ve společnosti. Kromě toho musí akcionáři vůči společnosti plnit některé povinnosti, zejména musí splnit vkladovou povinnost a chovat se loajálně vůči společnosti. Cílem této diplomové práce je popsat obecně všechny práva a povinnosti akcionáře, tedy popsat jeho právní postavení ve společnosti dle zákona o obchodních korporacích. Zákon o obchodních korporacích je účinný relativně krátce (od 1. ledna 2014), a přestože vychází do značné míry ze zrušeného obchodního zákoníku, výklad některých ustanovení může vzbuzovat více dotazů než odpovědí. Proto se tato práce snaží poukázat i na případné nejasnosti této nové právní úpravy a nabídnout k nim řešení.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses