Energetický dialog EU-Ukrajina - Simotová, Olga (2014)
Tato práce se zabývá energetickým dialogem mezi Evropskou unií a Ukrajinou a hodnotí roli energetických zájmů EU na Ukrajině v integraci Ukrajiny do EU. Ukrajina je klíčovou tranzitní zemí pro ruský plyn směřující do západní Evropy a má moc ovlivňovat průběh transportu. Plynové krize mezi Ukrajinou a Ruskem v letech 2006 a 2009 zvýšily zájem EU na potenciálu Ukrajiny jako tranzitní země. V rámci prohlubování energetické spolupráce má EU v posledních letech zájem i na modernizaci ukrajinské přepravní infrastruktury.