Analýza vývoje spotřební daně v ČR od roku 1993 do současnosti se zvláštním zřetelem na spotřební daň z minerálních olejů - Choutková, Aneta; Chmelová, Pavla; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Hlavním tématem práce je analýza dvacetiletého vývoje sazby a výnosů ze spotřební daně (SPD) z minerálních olejů v ČR v letech 1993-2012 a analýza vývoje rozpočtového určení výnosů této daně v témže období. Teoretická část řeší daňovou teorii s detailnějším zaměřením na spotřební daň z minerálních olejů. V praktické části práce se zabývám analýzou vývoje právního rámce, který se dotýká řešené daně a významně další úseky práce ovlivňuje. Zejména pak přijetí zákona č. 587/1992 Sb. a č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních pro analýzu vývoje sazby a výnosů SPD z minerálních olejů. Pro analýzu vývoje rozpočtového určení výnosů je stěžejním zákon č. 1/2005 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům. Dále se věnuji analýze vztahu mezi výši sazby SPD z minerálních olejů a inkasem z této daně a zjišťuji, že vyšší sazba této daně nevedla vždy k vyšším výnosům. S pomocí analýzy vývoje rozpočtového určení daně se v posledním úseku praktické části snažím zhodnotit adekvátnost současného nastavení a navrhnout určitá kompromisní řešení.
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses