Testování a kvalita softwaru v metodikách vývoje softwaru - Vachalec, Vladan (2014)
Tato práce se zabývá řízením kvality softwaru a testováním při vývoji softwaru. Teoretická část práce vysvětluje pojem kvalita softwaru a popisuje metriky, které se při řízení kvality softwaru využívají. Následně se v práci vysvětlují rozdíly v zajišťování kvality softwaru mezi tradičními a agilními metodikami vývoje softwaru včetně navržení kritérií, podle kterých se metodiky ve vztahu ke kvalitě softwaru dají porovnávat. Stručně jsou vysvětleny základní principy a rozdíly mezi statickým/dynamickým testováním a manuálním/automatizovaným testováním a role inženýra kvality při vývoji softwaru. Praktická část práce rozšiřuje metodiku MMSP (Metodika pro Malé Softwarové Projekty) v oblasti testování. V metodice MMSP byly doplněny testovací aktivity, artefakty a role tak, aby testování v metodice odpovídalo skutečným požadavkům na testování softwaru a minimálně oblast testování se dala použít pro vývoj větších aplikací ve větších týmech. Pro metodiku jsou doporučeny také nástroje pro řízení testů a nástroje pro automatizaci testů.