Femicida v Mexiku Případová studie Ciudad Juaréz - Uvírová, Šárka (2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na relativně nový pojem femicida, který je dále charakterizován jako "zabíjení žen protože jsou ženy." V českém prostředí nebyla tato problematika dosud komplexně zpracována. Z tohoto důvodu se práce zaměřuje na osvětlení a rozšíření pojmu v češtině, dále objasnění situace v Mexiku, konkrétně ve městě Juárez a zhodnocení jakým způsobem se proti tomuto fenoménu bojuje nejen na státní, ale i na mezinárodní úrovni a jaká je účinnost přijatých opatření. První kapitola obsahující teoretický rámec se zaměřuje na vývoj definice femicidy a pohled různých autorů na tuto problematiku, dále je zde zmíněna existující typologie femicidy a okolnosti či prostředí, které ji provází. Druhá kapitola pojednává konkrétně o situaci v Mexiku a Ciudad Juárez. Třetí kapitola se zabývá bojem proti femicidě a to od regionální až po mezinárodní úroveň.