Přímý prodej v ČR a ochrana spotřebitele - Kolář, Petr (2014)
Bakalářská práce se věnuje problematice přímého prodeje. Cílem práce je vysvětlit principy, na kterých je tento obchodní model založen, objasnit jeho formy a průběh. Dále poukázat na přednosti a úskalí, která tuto prodejní metodu doprovázejí a vymezit ji vůči podvodným a neetickým podnikatelským aktivitám. Práce se zaměřuje také na oblast spotřebitelské ochrany a přibližuje regulační opatření ve světě, v Evropské unii a následně v České republice. Zde detailněji rozebírá práva spotřebitele a povinnosti prodávajícího uvedená v novém občanském zákoníku a v zákoně o ochraně spotřebitele. Závěrečná část práce je zaměřena na zájezdové předváděcí akce a názornou demonstraci nekalých a agresivních praktik, které zde prodejci s úmyslem prodat předražené a mnohdy nekvalitní zboží používají, a od kterých se seriózní společnosti přímého prodeje důrazně distancují.